Zanimljivosti

tito je obišao svijet, ali ovaj grad u Srbiji je izbjegavao: Mrzio ga je iz dna duše, a evo i zašto. Znate li koji je gradu u pitanju?

Ne samo tito, već i svi ostali državnici. Niko nije volio dolaziti u ovaj grad u Srbiji.

Pokojni doživotni predsjednik, neprikosnoveni diktator Jugoslavije josip broz tito je kroz historiju bio poznat po mnogobrojnim svjetskim turnejama, obilascima svih mogućih gradova i država, pa čak i nekih na drugim kontinentima. Neka putovanja su znala trajati i po nekoliko mjeseci. Ali na području bivše države postoji jedno mjesto koje je on uvijek izbjegavao u širokom luku. Mjesto na koje nije želio kročiti se nalazi u samom srcu Srbije.

Postoji jedna legenda koja kaže da u Čačanski kraj nijedan vladar Srbije nije volio dolaziti. Tako ga je i čuveni kralj Aleksandar Karađorđević posjetio svega jednom, i to zbog sahrane vojvode Stepe Stepanovića, dok ga je tito s druge strane zaobilazio maksimalno. A ni mnogi političari ga danas ne vole posjećivati.
Doživotni predsjednik i diktator Jugoslavije tito je kao što je već ranije rečeno u historiji bio poznat po mnogim svojim svjetskim turnejama, ali je tokom svoje tridesetogodišnje diktature i čvrste vladavine bio samo sedam puta u Čačku, kada je baš morao, ali se maksimalno trudio da ga zaobilazi.
On na to mjesto nikada nije plaski dolazio, a mnogi historičari tvrde da je to zato što je on ovaj grad do kraja svog života doživljavao kao jako blizak ravnogorskom pokretu.

 

Čak i kada su ga uvijek tokom njegovih rijetkih posjeta dočekivali aplauzom i veseljem, građani Čačka su za tita bili i ostali četnici, valjda zbog neosporne blizine Ravnoj Gori i čuvenoj pjesmi “Na planini, na Jelici.”