Grožđe je omiljeno voće u Srbiji, posebno tijekom ljeta, i donosi mnoge zdravstvene koristi. Gastroenterolog dr. Vojislav Perišić objašnjava kako grožđe može pozitivno utjecati na zdravlje, ali isto tako može biti problematično za neke pojedince.

Grožđe je bogato esencijalnim vitaminima i mineralima, a njegov visok sadržaj antioksidansa, kao što je resveratrol, pomaže u prevenciji kroničnih bolesti. Resveratrol je polifenol s antioksidativnim svojstvima i nalazi se najviše ispod kore crnog grožđa. Zbog toga se crno grožđe smatra izvrsnim izborom.

Dr. Perišić naglašava da grožđe može pomoći u prevenciji zgrušavanja krvi, oštećenja srčanog mišića, poboljšanju cirkulacije i ublažavanju upalnih bolesti crijeva. Također, konzumacija grožđa može pomoći u sprječavanju razvoja masnih plakova u krvnim žilama, čime se smanjuje rizik od upalnih procesa.Osim toga, grožđe sadrži minerale poput magnezija i kalija. Magnezij je koristan za anemiju i zdravlje kostiju, dok kalij igra važnu ulogu u održavanju mišićne snage.

 

Ipak, dr. Perišić ističe da osobe s visokim šećerom u krvi, hiperglikemijom, otpornošću na inzulin ili hipertenzijom trebaju izbjegavati grožđe. S druge strane, oni koji imaju problema sa želucem mogu uvrstiti grožđe u svoju prehranu.

Kada je riječ o djeci, dr. Perišić preporučuje rezanje grožđa na četiri dijela za djecu stariju od šest mjeseci kako bi se izbjeglo gušenje. Djeca starija od 12 mjeseci mogu sigurno konzumirati grožđe u prirodnom obliku.

U zaključku, grožđe je voće s brojnim zdravstvenim prednostima, ali treba paziti na konzumaciju ovisno o zdravstvenom stanju.U konačnici, grožđe je voće s mnogim zdravstvenim prednostima, ali važno je prilagoditi njegovu konzumaciju individualnim potrebama i zdravstvenim stanjima.