Prema najnovijem istraživanju pokazalo se da djeca koja idu na spavanje prije 20 sati imaju dosta manje šanse za razvoj gojaznosti. Istraživači sa a Sveučilišta Ohio pratili su razvoj 977 djece rođene 1991. godine pa do danas. Otkrili su da djeca između treće i peta godine koja su išla na spavanje prije 20h bila manje gojazna u tinejđerskim danima, a djeca koja su išla samo 1h na spavanje iza njih, imaju čak dva puta veće šanse za razvoj gojaznosti.

Mnogo je bitno kada vaša djeca idu na spavanje i večina roditelja se muči s tim kada je najbolje vrijeme da pošalju svoje dijete na spavanje. Baš iz tog razloga jedna škola odlučila se da pomogne roditeljima. Wilsonova osnovna škola u Kenoshi, Wisconsin, podijelila je roditeljima grafikon koji će im pomoći u rješavanju tog problema.

Na grafikonu je prikazan uzrast djeteta i vrijeme kada bi ono trebalo leći spavati ukoliko oni žele da ustanu u određeno vrijeme, a da se pri tome odmore i naspavaju. Naravno, ne može se sve detaljno primjeniti, ali svakako da grafik može poslužiti kao okvirna smjernica.

Tako npr. šestogodišnje dijete koje ujutro mora u školu i da bi stigao na vrijeme mora ustati u pola sedam, da bi ima dovoljno sati sna i bio odmoran za normalno funkcionisanje tokom dana, potrebno je da noć ranije legne u 19 i 30h.

Detaljna tabela za sve uzraste:

Tako npr. šestogodišnje dijete koje želi ustati u pola sedam, bi trebalo leći da spava u pola osam naveče. Evo pogledajte o čemu je riječ: