Ovo pravilo, koje je ženama zabranilo ulazak na Atos, postoji već hiljadu godina i nikad se nije promijenilo. Zbog povelje koja datira iz desetog stoljeća obavezala se na tako strog zakon.

Uz činjenicu da se u povelji ne spominje ništa o novopristiglim ženama, zabranjeno je širenje na žene kao najpraktičniji način vježbanja potpunog celibata s redovnikom. Takođe je dobro poznato da žene ne smiju ući u samostane kojima upravljaju muškarci.

Sveta planina se stoga smatra jednim velikim samostanom i na cijelom poluotoku upravljaju ruski redovnici koji pripadaju Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Ovaj se samostan prostirao po cijelom poluotoku, a izgrađen je u bizantsko doba, dok niti jednoj ženi nije bilo dopušteno da hoda pola kilometra duž obale Svete planine.

Ako se žena usudi prijeći taj teritorij, dobit će kaznu i to čak 12 godina zatvora za svakih 15 minuta koliko je provela na ostrvu. Prema navodnim vjerovanjima i tradicijama, vjerovalo se da je Djevica Marija jednom bila na putu za Kipar, dok se u to vrijeme njezin brod slučajno srušio na Atonu.

Mnoge su žene pokušale ući na ovaj otok prerušene u muškarce, ali su na kraju otkrivene i zbog toga progonjene od strane policije. Ako tome dodamo da čak ni muškim turistima nije dopušteno toliko posjećivati ​​Svetu Goru, onda vam je sve apsolutno jasno.

Šta mislite o ovakvom zakonu i ima li to uopće smisla danas? U komentare nam napišite svoje mišljenje.

Izvor: Lokovesti

Preporučujemo
Loading..