Insitut Paul Ehrlich (PEI) u Njemačkoj je zvanično dozvolio korporaciji Biontech iz Mainza da testira neke aktivne sastojke iz vakcine protiv koronavirusa na potpuno zdravim volonterima.

How did coronavirus break out? Theories abound as researchers race ...

Ovdje se radi o prvom zvaničnom kliničkom ispitivanju dobrovoljaca na dejstvo vakcine, a eksperiment je odobrila Vlada. Kako prenosi Merkur, najprije će se testirati zdravstveno stanje svih dobrovoljaca, a onda će se pristupiti vakcinisanju.

Istraživači i naučnici širom cijelog svijeta već sedmicama neumorno rade na razvijanju vakcine protiv koronavirusa, a iz WHo su izvijestili da se u svijetu momentalno razvija 70 različitih potencijalnih vakcina, te da se 3 već uveliko testiraju na ljudima. Radi se o eksperimentalnoj vakcini koju su proizveli skupa CanSino Biologics Inc. iz Hong Konga i Institut za biotehnologiju iz Pekinga, a uz to druge dvije vakcine koje se testiraju na ljudskim subjektima su razvili američke farmaceutske kompanije Moderna Inc. i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Coronavirus: One third in US believe vaccine exists, is being withheld

Stručnjaci sa Oxforda također rade na razvoju vakcine, a oni su nedavno objavili da će najvjerovatnije do septembra imati spremnu vakcinu ako bude sve išlo kako treba. Sa konkurentskog Univerziteta Cambridge su par dana poslije izašli sa infomracijom da će se MMR vakcine moći upotrebljavati i za sprečavanje ospica, rubeole i zaušnjaka.

Što se naših država tiče, na ovom području, naravno prave vakcine još nema, mada postoje neki lijekovi koji su pušteni u prodaju koji mogu suzbiti neke od simptoma koronavirusa, ali ne i potpuno eliminisati ovaj virus i stvoriti imunitet protiv njega. Neminovno će se vakcina pojaviti kad tad i kod nas, pa su stručnjaci rekli da će vakcinisanje biti preporučljivo i da svaki pojedinac ima dvije mogućnosti: ili pristati na vakcinisanje ili odbiti i umrijeti od koronavirusa.

First people injected in Oxford for coronavirus vaccine trials ...

Preporučujemo