Zanimljivosti

Svi znamo za Petit keks i svi ga volimo, ali malo ko zna šta znače rupice i rezovi na njemu: Do sada su ovo bile skrivene poruke za sve (FOTO)

Postoje neke stvari koje su obilježile naša djetinjstva, bilo da se radi o nekoj pjesmi, nekom filmu koji smo kao mali često gledali, neka posebna igra ili igračka, ili slatkiši po kojima se uvijek sa osmijehom prisjetimo naših mlađih dana.

Petit keks je svakako jedna od najpoznatijih slastica koja je obilježila mnoga djetinjstva i uz koji su odrastale mnoge generacije, a i danas je ovaj keks veoma popularan kako kod djece tako i kod starih. Ali, malo ko zna zbog čega je Petit keks svih ovih godina baš ovog oblika.

Ovaj globalno popularni keks je nastao u jednoj porodičnoj slastičarnici u Nantu davne 1846. godine kada su Jean-Romain Lefèvre i Pauline-Isabelle Utile otvorili svoju slastičarnicu. Njihovi proizvodi su za kratko vrijeme postali popularni i poznati pod imenom “Lefèvre Utile” (LU).

Njihov jedini sin Louis Lefevre Utile je preuzeo porodični biznis 36 godina kasnije i on je bio zapravo taj koji je usavršio originalni recept za ovaj keks, koji se tada sastojao iz mlijeka, maslaca, brašna i šećera. Oblik keksa je također bio poseban odabir, obzirom da ga je podsjetio na bakin stolnjak. Premda keks na prvi pogled izgledao veoma jednostavno, svojim izgledom on zapravo predstavlja puno više nego što se odmah na prvi pogled može vidjeti.

Mnogi tvrde da je izgled i oblik keksa bio tada pažljivo planiran, te da keks zapravo ima četiri ugla jer svaki ugao treba da predstavlja jedno od četiri godišnja doba. Na rubovima svaki keks ima 52 zuba koji zapravo predstavlaju 52 sedmice u jednoj godini, a 24 rupise su zapravo sati u jednom danu. Genijalno.