Vjerovatno ste došli na kiosk par puta, samo što je tamo nestalo radnice, a onda ste se zapitali gdje radnici kioska idu na toalet i da li uopšte idu.

Možda ste u to vrijeme razmišljali kako mogu izdržati tih osam sati i nikako da idu na toalet. Nedostatak toaleta tokom tog radnog vremena inače je glavni problem u vezi sa ljudima koji rade na takvim mjestima, posebno na ovim kioscima. Niti jedan nadležni organ ne bavi se tim, a rad na kioscima je zapravo jedan od najmanje plaćenih poslova u svakoj državi.

Uslovi rada u ovim malim objektima samo će dodatno usložnjavati vrijeme osoblja koje je zaposleno na ovim kioscima. Kada radnici žele da idu u recimo toalet, oni moraju da pronađu zamjenu, što nije lako, ko će dobiti baš maksuz i biti zamjena za oko 15 minuta da biste vi mogli da odete u toalet?

Pronaći će zamenu dok ne odu u obližnji restoran i ne mogu zatvoriti kiosk, jer će proći dugo vremena, a vani su frižideri sa sokovima i sladoledom recimo, i sve one stvari koje mogu da budu jako lako ukradene kada niko ne obraća pažnju na njih, razmislite o tome.

Njihovo vrijeme za jelo je kada nema kupaca i ne postoje uslovi da se kiosk zatvori kada radnici moraju da odu. To bi bio samo jedan veoma dug proces i tada bi sve trebalo osigurati protiv krađe. Jedan prodavac na kiosku rekao je da poznaje neke ljude u blizini, pa su na trenutak oni gledali u kiosku dok nije otišao do najbližeg toaleta.

Postoje neki poslodavci koji brinu o svojim radnicima i zato će napraviti toalet, tako da radnici mogu sve završiti u bilo kom trenutku, ali na Balkanu je zaista vrlo malo takvih slučajeva.

Preporučujemo