Savršene prženice su na rubovima hrskavi, a u sredini nježni i mekani, ne bi trebali biti previše masni, ali ni suhi, a također ih se ne smije spaliti ili premalo peći … baš tako – bez ijednog od gore spomenutih kolačića!

A jedino su bitni pažljiva priprema, strpljenje i trikovi iskusnih majstora, koje vam sada donosimo. Dakle, ako su vam prženice trule, spaljene ili “žive”, evo vas gdje griješite i kako to popraviti.

Hljeb ste rezali previše tanko

Ako su kriške previše tanke, hljeb se lako može raspasti jer je smjesa od jaja “teška”. Kriške bi trebale biti debljine oko inča i pol.

Koristite svježi hljeb

Uvijek je bolje koristiti hljeb koji je star barem jedan dan.

Pržite ih na maslacu

Maslac gori na visokim temperaturama, tako da je daleko bolje koristiti biljno ulje.

Ne koristite mlijeko

Iako kod nas to nije uobičajena praksa, prženice su i dalje puno ukusnija kada se mlijeko dodaje smjesi od jaja, i to punije!

Izlupate previše jaja

Približna formula za pripremu mješavine jaja jest da se na dvije kriške hljeba treba upotrijebiti četvrtina šoljice mlijeka i jedno jaje.

Zaboravljate začine

Kašika kumina, biber ili malo parmezana u smjesi učinit će obične prženice pretvoriti u „remek-djelo“, a ako više volite slatku varijantu, onda upotrijebite cimet, vaniliju ili šećer u prahu.

Nestrpljivi ste

Ulje mora biti vruće da tava ne bi upijala previše masnoće. Pecite ih na srednje jakoj vatri nekoliko minuta sa svake strane.

Izvor: Novi.ba

Preporučujemo