Priča o Jovanki Broz je sve, samo nije jednostavna. Prva dama bivše države, čije će se ime pominjati i za nekoliko stotina godina, naravno skupa sa Titom, rođena je 1924. godine u mjestu Pećani.

Ona, međutim, nema neku skromnu pozadinu i dolazila je iz jedne ugledne ličke porodice, porodice Budisavljević. Ona je bila parrizanka, udala se poslije za Josipa Broza Tita, ali rijetko ko zna kakva je ona bila ljepotica prije nego što su je stigle godine i kilogrami.

Svi oni koji su živjeli u doba bivše Jugoslavije se sigurno sjećaju para Broz i “Plavog voza” pred kojim je bukvalno stajalo nekoliko hiljada ljudi na svakoj stanici. Oni su svi mahali i pozdravljali ove veličine. Vidjeli su se transparenti, vijorile su se zastave, a Titini pioniri su marširali u svojim odijelima. Ali, rijetki su imali mogućnost proviriti u samu unutrašnjost ovog voza.

Marko Sovilj, jedan mladi fotograf iz Beograda je došao na ideju da priredi jednu izložbu i da tu pokaže nekoliko Jovankinih fotografija i da tako pokaže i mlađim naraštajima o kakvoj se dami radilo. I stvarno, ona je svojim širokim osmijehom mamila uzdahe i ovacije na svakom svom koraku, pa onda i ne čudi što je i sam Tito pao na taj šarm, mada se pričalo da on ima neku piletinu sa strane.

2013. godine, Jovanka Broz je preminula, a sahranjena je u Kući cvijeća u Beogradu skupa sa Titom.  Hrabra i odvažna, Jovanka je ostala dostojanstvena do posljednje minute svog života. Inače, ona je, dok je bila u partizanima, stekla čin potpukovnice JNA.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.