Iako je država Srbija jedno od tradicionalnih društava koja su teško prihvata i danas čipovane lične karte, ipak bi čip u njihovim rukama, poput ljudi iz Švedske, lako mogao postati dio građana Srbije za manje od pet godina.

Vijest da najmanje 4.000 Šveđana ima mikročipove u rukama koji koriste umjesto ključeva ili bankovnih kartica obično je postavila mnoga pitanja kod ljudi, kao i kada će takav način života i plaćanja biti uobičajen za Srbiju.

Podaci kažu da u Srbiji ne postoje tehnološke prepreke za ovu metodu izrade čipova i da će se ta instalacija započeti vrlo brzo u narednih pet godina, a svi stručnjaci tvrde da je ova metoda ugradnje čipova vrlo jednostavna i da taj čip već postoji u svakoj vizitkarti koje građani Srbije ga već dugo koriste i da problem može postojati u nekim pravnim postupcima.

Mikročipovi su ugrađeni pod kožu, a bol traje oko 24 sata i osmišljena je tako da ljudima olakša posao i život općenito. Stručnjaci vjeruju da će, međutim, u Srbiji sve to ići malo teže i sporije zbog straha, jer će građani pomisliti da će im korištenje tih čipova olakšati praćenje i stalno će ih neko pratiti. Čipovi će biti posebno korisni starijim osobama, teško pokretnim osobama, dementnim osobama i osobama bez novca jer će im mnoge stvari i aktivnosti na taj način biti lakše.

Zamislite situaciju da svoju kartu ne morate nigdje kucati, već da samo svugdje idete s čipom u ruci, a stručnjaci kažu da bi to uvelike olakšalo mnoge bankarske transakcije, a kako sama tehnologija nije tako skupa, vrlo je vjerovatno , usprkos mnogo sumnjičavosti, da će ta tehnologija zaživjeti u Srbiji i prije nego što kažemo keks.

Izvor: Dobar Dan

Preporučujemo
Loading..