Josip Broz Tito, vođa Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, poznat je i po svom intrigantnom ljubavnom životu, koji uključuje nekoliko značajnih žena.Tito je svoj prvi brak sklopio s Ruskinjom Pelagiom Belorusovom 1919. godine. Pelagia je bila tek 14-godišnjakinja kada su se upoznali. Tito, tada 26-godišnjak, susreo ju je kao ratnog zarobljenika i spašavao ju je od Kolčakovih kontrarevolucionara. Par se vjenčao i imao četvero djece, no nažalost, samo jedno dijete preživjelo je djetinjstvo. Nakon što je Tito završio u zatvoru zbog komunističke propagande 1928., Pelagia se vratila u Rusiju sa sinom. Par je službeno razveden 1936. godine.

Nakon razvoda, Tito se ponovno oženio u Moskvi, ovaj put s Lucijom Bauer (poznatom i kao Ana Koenin), koja je bila udana za njemačkog komunističkog dužnosnika. Međunarodna Crvena pomoć organizirala je njezin put u Moskvu gdje je preuzela pseudonim Lucia Ball. Tito i Lucija vjenčali su se 1936. godine, iako su imali značajnu razliku u dobi. Lucija je ubrzo nakon vjenčanja pogubljena u moskovskom zatvoru 1937. pod optužbom da je njemački špijun.Nakon toga, Tito se povezao s Hertom Haas, bogatom Slovenkom židovskog podrijetla koja je bila znatno mlađa od njega. Njihova veza ostaje predmetom različitih tumačenja, a nije jasno jesu li se zaista i vjenčali.

Tijekom Drugog svjetskog rata, Tito je upoznao Zdenku Paunović, koja je kasnije postala njegova tajnica i domaćica Bijele kuće. Njih dvoje su zajedno prošli mnoge izazove i borili se zajedno na frontu. Zdenka je imala značajan utjecaj na Tita i mnogi tvrde da su njegove odluke bile temeljene na njezinim savjetima.Tito je bio kontroverzna figura kako politički, tako i u svom osobnom životu, a njegovi odnosi s različitim ženama samo su jedan od aspekata njegove složene biografije.