Agencija za zapošljavanje i zapošljavanje BiH sada informira sve zainteresirane koji apliciraju za pružatelje skrbi u Saveznoj Republici Njemačkoj, da su na njemačkoj strani napravljene promjene u poslovniku i uvjetima koje kandidati moraju ispuniti u postupku zapošljavanja.

Promjene se odnose na priznavanje diploma koje se stiču prekvalifikacijom i priznavanje svjedodžbi o osposobljenosti za njemački jezik.

“Na temelju odluke Federalnog ministarstva rada i socijalnih pitanja Savezne Republike Njemačke više se ne prihvaćaju diplome završene medicinske škole za opći i pedijatrijski smjer dobiven prekvalifikacijom u državnoj školi ili privatnoj školi.

Stoga skrećemo pozornost na podnositelje zahtjeva koji preko Agencije za rad i zapošljavanje BiH podnose zahtjev za skrbnike u Saveznoj Republici Njemačkoj da je Središnji ured za posredovanje pri zapošljavanju profesionalnih radnika (ZAV) sve te diplome počeo objavljivati ​​od februara 2019. godine, a više nije moguće zaposliti medicinsku sestru s diplomom stečenom kroz prekvalifikaciju.

Također, preporučujemo da se podnositelji prijave, uz odgovarajuću diplomu o dostavi i svjedočanstvima svih završenih razreda srednjih škola, prevedu na njemački jezik”, kazao je aktuleni direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić.

“Što se tiče svjedodžbe o poznavanju njemačkog jezika, kao što smo već obavijestili javnost, od 1.6.2019. Njemačko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini, prilikom podnošenja zahtjeva za radnu vizu, neće prihvatiti ÖSD certifikate za koje je ispit postavljen izvan Republike Austrije do daljnjeg.

Navedeni datum odnosi se na datum podnošenja zahtjeva za radnu vizu u Njemačkoj ambasadi, a ne na datum izdavanja potvrde. Dakle, svi kandidati koji nakon 1.4.2019. Godine njihova podnošenja Agenciji za rad i zapošljavanje BiH moraju imati potvrdu o poznavanju njemačkog jezika u skladu sa zahtjevima njemačke ambasade u BiH“, zaključio je Bandić.

Preporučujemo
Loading..