Zdravlje

Svako jutro je pila čašu soka od paradajza: Promjene koje su se desile nakon mjesec dana su zapanjujuće!

Nakon što otkrijete šta jedna čaša soka od paradajza može izliječiti, započet ćete prakticirati isto.

Da bi provjerili zašto, eksperti sa Tajvanskog univerziteta riješili su provesti jedan mali eksperiment.

Okupljali su žene različite dobi, težine i porijekla i dali im da piju jednu čašu (oko 250 ml) soka od paradajza svaki dan, i tako mjesec dana.

Najbrža i najvidljivija promjena bio je značajan gubitak kilograma, a eksperti su kazali da se ne radi o istjeranoj tekućini, već isključivo o masnim naslagama.

“Testirane žene nisu promijenile navike u prehrani ili vježbanju, a nakon nekoliko dana rezultati su itekako bili vidljivi”, otkrivaju znanstvenici koji su proveli ovaj neobični eksperiment.

Također su uzimale krv ženama na početku i na kraju studije. “Uočene su značajno niže razine holesterola i povećani likopen – antioksidans iz paradajza, koji sa sobom donosi pregršt zdravstvenih koristi”, kažu znanstvenici.

Pokus je također pokazao da jedna čaša soka od paradajza dnevno jača imunitet, štiti od srčanih oboljenja, ali i reducira rizik od razvoja malignih oboljenja. Pored toga, ovo ukusno i osvježavajuće piće također pomaže kod probavnih problema, potiče izlučivanje tekućina, čuva vaše zdravlje i sprečava bolesti mokraćnog mjehura, gušterače, jetre i pluća.

Sok od paradajza izvrstan je za vašu kožu i blistav ten, a u velikoj mjeri smanjuje kašalj, sprečava anemiju, ublažava reumatske simptome i poboljšava vašu krvnu sliku.

Ukoliko pretjerate s vježbom, popijte sok od paradajza i bolovi će nestati, a izvrsno je prirodno sredstvo za grčenje mišića, jer je prava riznica magnezija – sadrži u sebi čak 11 mg na 100 grama.

Također, paradajz u sebi sadrži kalij, kalcij, biljne bjelančevine, kao i ugljikohidrate i potreban vitamin C. Zato požurite i započnite s ovom sjajnom navikom.