Naučnici sa Sveučilišta u Queenslandu došli su do zaključka da je 48. godina prosječna dob kada žena počne doživljavati simptome menopauze. Tokom tog perioda, žene mogu imati neugodne simptome povezane s hormonskim promjenama u tijelu, a neki od njih su:

Promjene raspoloženja

m1

Tokom menopauze žene mogu imati nagle i neobjašnjive promjene raspoloženja, međutim tokom vremena, promjene raspoloženja postaju rijeđe zajedno s fiziološkim promjenama.

Valovi znojenja vrućine

m2

U početku, žene se osjećaju grozničavo i znojne se, crvene u licu i vratu, a onda odjednom osjećaju  veliku hladnoći. Kako biste ublažili ove simptomi trebali biste isključiti iz upotrebe određene začine, bilje i alkohol iz prehrane, te cigarete ako ste pušač.

Poteškoće sa spavanjem

m3

Jedan od najčešćih problema u menopauzi je nesanica i poteškoča sa spavanjem.

Depresija

m4

Mnoge žene postaju osjetljivije u smislu tjelesnog i psihičkog zdravlja, pa postoji visoki rizik od razvijanja depresije, pa je poželjno da vrijeme posjetite svog ljekara.

Glavobolja

m7

Općenito, žene imaju mnogo češće glavobolje nego muškarci, a njihova učestalost tokom menopauze može se povečati čak i za 70%.

Stres

m8

Studija iz Odjela za psihijatriju na Sveučilištu u Sjevernoj Karolini na Chapel Hillu sugerira da hormon estradiol (oblik estrogena) koji je  je čest tokom menopauze može povećati emocionalnu osjetljivost i sami tim i stres kod žena.

Simptomi također uključuju:

– neredovne menstruacije

– gubitak punoće dojki

– suhoću intimnog područja

– suhu koža

Ovo su prirodne pojave i nemate potrebe da se brinete zbog toga, važno je da znate simptopme i da možete prepoznati šta se dešava vašem tijelu.