Koliko Vam se puta desilo da Vam “padne mrak na oči” ili izgubite kontrolu na poslu? Da Vas iznervira Vaš šef odnosno poslodavac, svojom nekom odlukom, ne priznavanjem Vašeg truda i zalaganja na nekom projektu, ili Vas jednostavno bez ikakvog skrupula ponizi pred svima. 

Ili, uopšteno gledano, iznervira Vas što je Vaše dijete razbilo neku Vašu vazu, napravilo haos u kući, šaralo olovakama po zidovima i tako dalje. Da ne počlinjemo od sitnijih stvarčica (gledanja televizije, praćenje utakmica i slično). Mnogo je zaista primjera  tih trenutaka kada Vam jednostavno prekipi. I tu se, kako znamo, ljudska populacija dijeli na dvije krajnje suprotne grupacije – one koji se nerviraju i svađaju za svaku sitnicu, i one koji šute i trpe sve to, skupljaju u sebi.

Ljudi koji otvoreno izražavaju ljutnju i bijes u debatama zdraviji su od onih koji su ljuti i izbačeni iz sukoba, kažu istraživači sa Univerziteta u Michiganu.

Analizirali su podatke o 2.000 istraživača koji su bili stari između 33 i 84 godine. Ispitanici koji su osjetili napetost i bili su preplavljeni negativnim emocijama koje su zadržali u sebi pokazali su simptome tjelesne tjeskobe, od bola do ozbiljne bolesti.

Za razliku od njih, ispitanici koji su, primjerice, ušli u raspravu još tokom ranog jutra, osjetili su apsolutni mir nakon podneva bez ikakvih uznemirujućih simptoma. Razina kortizola, hormona stresa, bila je niska u odnosu na ispitanike koji su sve držali unutra. Stoga sukob ne treba ukidati, ali raspravu treba riješiti, bez obzira na to je li riječ o neslaganju s šefom, supružnikom, djecom ili nekom drugom osobom iz okoliša, kažu istraživači.

Izvor: Tuzlanski.ba