Savjeti

Stručnjakinja za vlagu otkriva: Evo kako na prirodan način ukloniti neugodnu buđ i vlagu iz kuće

Nisu rijetke situacije kada se u našim domovima pojavi buđ, ružni crni tragovi u ćoškovima sobe, na zavjesama tuš kabina, oko prozorskih okvira…

Ta vlaga, crna buđ osim što znatno narušava estetiku prostora, može se pojaviti i u zelenkastim i sivkastim tonovima, i jako je štetna je za zdravlje.

Šta je to crna buđ? Radi se o veoma sićušnim gljivicama koje rastu u višestaničnim filamentima, a razmnožavaju se putem spora koje su nevidljive golim okom.

Za buđ su općenito pogodni topli i vlažni uslovi pa je zato razumljivo da se najčešće nastani u kupatilima i podrumima, a njezine otporne spore preživljavaju i u teškim, uslovima..

Kako buđ utiče na zdravlje?

Crnu buđ zovu još i „toksičnom“ jer otpušta mikotoksine koji opet mogu biti uzročnici brojnih zdravstvenih problema kao što su: hronični umor, kašalj, glavobolje, iritacije očiju, kožni osip, kihanje,
iritacije sluznice usta, nosa i grla, a nisu rijetke ni alergije koje onda izazivaju druge problem kod osobe izložene plijesni.

Christin Lee, stručnjakinja za vlagu i plijesan dala je nekoliko savjeta za uklanjanje plijesni:

– Vlaga u stanu ne bi smjela iznositi više od 50 posto. Poželjno je da imate dobru ventilaciju, pogotovu u kupatilu, te da što češće prozračujete prostorije u svom domu.

– Osim što djelotvorno uništava ove gljivice, soda bikarbona apsorbira višak vlage te na taj način sprečava ponovno nastajanje buđi. Jednostavno u jednu bocu s raspršivačem treba staviti 2 šoljice vode i dodajte 1 kašićicu sode bikarbone. Dobro protresite bocu i poprskajte kritične dijelove zida pa četkajte sve dok ne vidite da je plijesan nestala. Zatim ponovno poprskajte kritične dijelove zida, ali ovaj put samo ostavite da se osuši.

Oglasi – Advertisement
Pozitiv media

Dobrodošli na portal Pozitiv Media.