Zanimljivosti

Stručnjak konačno otkrio razlog: EVO zbog čega nikad ne možete pročitati rukopis doktora – Za sve su krivi pacijenti?

Jedna sprovedena studija je otkrila da više od 7000 ljudi umre svake godine usljed medicinskih pogrešaka uzrokovanih nečitkim i ružnim rukopisom liječnika.

Liječnici su posebno poznati po tome što imaju stvarno katastrofalan rukopis, koji jako rijetko neko može pročitati. U našoj zemlji postoji čak i izreka koja se odnosi na ljude koji imaju ružan rukopis – “Pišeš k’o liječnik”. Ali u stvari postoje vrlo dobri razlozi zašto je tako teško odgonetnuti liječnički rukopis.

Ovo možda zvuči malo čudno, ali nekoliko liječnika smatra da su nekada prije davno imali sasvim normalan i uredan rukopis. Koliko ste puta vi otišli liječniku i dobili recept ili dijagnozu koje ne možete i ne znate čitati?

Eksperti vjeruju da je razlog taj što liječnici imaju jednostavno previše posla. Puno je pacijenata, radni dani su predugi, nema vremena za pauzu i liječnici su prisiljeni puno pisati.

“Doktorov rukopis pogoršava se kako je dan odmicao dok su se mali mišići na rukama sve više umarali. Nerijetko su tu problem i pacijenti koji jednostavno žele što prije da završe, pa požuruju jadnog liječnika koji je tada već na izmaku snaga. To je potpuno normalno, liječnici su preumorni, život je težak jednog doktora. “ objasnio je dr. Asher Goldstein i rekao da je i on samo jednom imao vrlo lijep rukopis koji se vremenom pogoršavao.

Smatra da su liječnici uvijek u žurbi i da bi zapravo trebali izdvojiti pola sata ili sat vremena za svakog pacijenta, umjesto samo 15 minuta, kao što je to slučaj sada. To bi se, prema mišljenju ovog eksperta, vrlo dobro moglo odraziti na njihov rukopis.

Osim toga, žargon koji koriste liječnici i razni profesionalni pojmovi pacijentima je također nerazumljivo, a čak i kad sve to pomiješate s lošim rukopisom, čak postoje situacije kada drugi liječnici ne mogu pročitati ono što stoji na dijagnozi ili receptu, a često i dogodilo se da ga ni liječnik koji ga je napisao nakon nekog vremena nije mogao pročitati.