Stručnjaci otkrili kad ćemo moći da se vratimo “normalnom životu”: “Moramo da vas razočaramo, ali ovo je realnost” – Pozitiv Media
Novo

Stručnjaci otkrili kad ćemo moći da se vratimo “normalnom životu”: “Moramo da vas razočaramo, ali ovo je realnost”

Kako tvrde britanski stručnjaci socijalna distanca će ostati idalje neophodna mjera koja se mora poštovati, sve dok se ne bude pronašao antivirus, odnosno vakcina za koronavirus.

To potencijalno znači da će u idućih 18 mjeseci, minimum, bilo kakav socijalni kontakt i interakcija biti svedeni na najmanji mogući minimum kako bi se mogao spriječiti nastanak novog talasa infekcije.

Britanski list “The Telegraph” navodi kako se tek iduće godine može, sa velikom dozom optimizma, očekivati povratak u neko normalno stanje odnosno “normalan život”, odnosno kada bude proizvedena vakcina protiv ovog virusa.

Ovi su stručnjaci savjetovali čak i vladu Velike Britanije da se i njeni članovi pridržavaju uvedenih mjera socijalne distance, rada od kuće, kao i svih ostalih pravila predostrožnosti i zaštite koja su trenutno na snazi, spram trenutne situacije sa pandemijom koronavirusa.

Najpoznatiji naučnici svijeta strahuju kako se ovaj virus neće moći u potpunosti iskorijeniti, jer je ovo nešto što se do sada nikada prije nije vidjelo niti se ikada prije ovakva katastrofa dešavala. To znači da aktuelne restrikcije koje su na snazi moraju ostati aktivne sve dok se ne bude sa sigurnošću moglo reći da je “zrak čist”.

Trenutna strategija za izlazak iz ove krize je da se postepeno djeca vrate u škole, te da se polako počinju otvarati radnje, ali uz maksimlno smanjenje kontakta i interakcije.

“Ukoliko vratimo sve u stanje normalnog kada je riječ o radu, poslu, školama, izlascima, socijalna distanca i nošenje zaštitne opreme su mandatorni. Naravno, ništa više neće biti kao prije, čak i kada prođe ovaj talas pandemije. Uvijek će tragovi ovog virusa ostati.” navedeno je u izvještaju.