Od početka ove godine u SAD – u je zbog koronavirusa preminulo 112 osoba, a ovdje nisu uračunate osobe (američki državljani) koji su zbog zaraze svoj život izgubili u nekoj drugoj državi.

Ako je vjerovati rezultatima sprovedenih istraživanjima, u pomenutom uzorku od 112 preminulih većina je bila starosti od 50 do 90 godina i svi su umrli u bolnicama izuzev jedne žene koja je izdahnula u svom domu  u Washingtonu, dok je jedan par iz Indijane svoju smrt dočakeo razgovarajući telefonom s obzirom da nisu smjeli biti skupa u istom prostoru.

Napravljena je sada i analiza tih 112 osoba, kojom se dokazalo da je većina zaraženih imala preko 60 godina, a svi naučnici tvrde da su inače starije osobe najrizičnija grupacija i da kod njih mnogo češće dolazi do kompikacija nego kod onih koji su mlađi. Inače, najmlađi preminuli imao je 59 godina, dok su svi ostali bili u intervalu od 60 do 90 godina. Došlo se do zaključka da je većina preminulih prethodno bila nastanjena u staračkim domovima i ostalim ustanovama gdje su na okupu mnogi stariji, i bolesniji ljudi, a najveći broj preminulih je boravio u jednom specifičnom staračkom domu u Washingtonu.

 

Preminulo je čak 20 koji su boravili u tom staračkom domu, a uz to i par osoba koje su dolazile u starački dom u posjetu nekome. Također se otkrilo da je većina preminulih iz ovog uzorka imalo dodatne zdravstvene tegobe izuzev same zaraze koronavirusom, a u najvećem broju slučajeva radilo se o srčanim problemima, plućnim bolestima, dijabetesu i malignim oboljenjima. Svega je 7 preminulih bilo u inostranstvu prije zaraze, od čega je jedna bila u Tajlandu, druga u Meksiku, a ostalih 5 je putovalo svijetom.

Preporučujemo