Prema nekim informacijama koje kruže u posljednje vrijeme, a tiču se mišljenja pojedinih stručnjaka, u Japanu bi u skorije vrijeme moglo da se razboli blizu 850.000 ljudi.

Od tog navedenog broja, stručnjaci vjeruju da bi trebalo više od pola da premine i to u slučaju da se maksimalno poštuju mjere zaštite, naročito socijalne distance. Inače, Japan ima najstariju populaciju na svijetu, pa je Vlada naručila ovakvu procjenu za bližu budućnost.

Opravdano postoji ogromna zabrinutos među stanovništvom, koje smatra da vlast nije napravila dovoljno da spriječi oboljenje ogromnog broja ljudi, a vanredno stanje koje je uvedeno još prije skoro dva mjeseca je bukvalno na dobrovoljnojoj bazi, jer ne postoje apsolutno nikakve kazne za one koje ih krše. Ali zato postoje naknade plata radnicima koji nisu u mogućnost da rade. Japanske kompanije dosta sporo uvode rad od kuće, a javni prijevoz idalje radi normalno.

U izvještaju stoji da se oboljeli smještaju u bolnice koje nisu specijalizirane za koronavirus, pa čak i u hotele. Inače, broj oboljelih raste iz dana u dan, naročito u prijestolnici Tokiju, a eksperti sada upozoravaju da je japanski zdravstveni sistem, koji je inače jedan od najjačih na svijetu, pred totalnim kolapsom.

Profesor Univeriteta Hokaido, Hiroši Nišikura je sada zamolio stanovništvo da se počne više pridržavati mjera zaštite kako bi se moglo maksimalno ograničiti širenje virusa. Pored toga je objasnio da se prenošenje zaraze može spriječiti ukoliko svi u Japanu značajno u korijenu promjene svoj način ponašanja i ukoliko se maksimalno smanji socijalna interakcija.

Inače, prema najnovijim podacima u Japanu ima preko 8.800 zaraženih od ovog virusa (1/4 u Tokiju), dok je 231 osoba preminula.