Karcin om na analnom otvoru jedan je od najagresivnijih kar cinoma, pogotovo ako nije otkriven u ranoj fazi. 

Njegov vrlo loš položaj, koji je tabu tema većini stanovništva, još je jedan razlog zašto se ovaj r ak često zanemaruje i njegovi simptomi se i više nego zanemaruju. Nažalost, ovaj se ra k je uzeo maha posljednjih godina, te polako je počeo pogađati čak i mlađe populacije stanovništva, iako je još rjeđi od ra ka debelog crijeva.

Analni ka rcinom i ra k debelog crijeva dvije su različite vrste ra ka. R ak debelog crijeva utiče na debelo crijevo i cijeli rektum, dok analni karci nom utiče samo na otvaranje rektuma ili anusa.

Imamo sljedeće simptome koje nikada ne treba zanemariti:

  • Neobičan iscjedak iz anusa
  • Otvrdnuta područja ili kvržice blizu anusa
  • Svrab u anusu
  • Bol u anusu

Koji su tačno uzroci analnog karc inoma još uvijek nije poznato. Međutim, neki od faktora koji pridonose tome su oslabljeni imunološki sistem, pušenje i česte iritacije anusa. Analni karc inom najčešće pogađa odrasle starije od 60 godina. Kao što je spomenuto ranije, rano otkrivanje je od vitalne važnosti za uspješno liječenje.

Ovisno o vrsti ra ka i mjestu gdje se pojavljuje, ova se bolest može izliječiti ako se otkrije i pravilno liječi. Pravilno liječenje, prije svega od strane specijaliziranih stručnjaka koji koriste najsuvremeniju tehnologiju, može pružiti značajnu podršku pacijentu. Također je važno da pacijent prođe dug i kompliciran postupak liječenja.

Trebate se samo prepustiti pravom stručnjaku, i a ko se na vrijeme otkrije ova bolest, za vas još uvijek ima nade.

Izvor: Novadanas

Preporučujemo
Loading..