Novo

STOMATOLOG nam je OTKRIO! Niste ni SANJALI da je baš ova NAMIRNICA najbolje za vaše ZUBE!

Većina ljudi vodi brigu o sebi i svom tijelu, pa tako ulaže mnogo i vremena i novca u isti, a ono što neki od nas možda i zanemaruju, što nikako ne bi trebalo su zubi o kojima treba da vodimo računa, i da stalno idemo na preglede kod stomatologa. Upravo u nastavku vam donosimo jednu veoma zanimljivu priču, koja se odnosi upravo na higijenu usne šupljine.

Jedan poznati stomatolog po imenu Jela Berga, koji je odlučio sve nas da obraduje sa činjenicom da je jedna od naše omiljene hrane itekako dobra za naše zube. Vjerovali ili ne to je sir, koji je najbolji prijatelj oralnog zdravlja iz mnoštvo razloga. Sadrži u sebi ugljikohidrate što dosta otežava bakterijama da ugljikohidrate pretvara u šećer pa u kiselinu, pa samim tim sprječava pojavu karijesa. Ono što je također veoma važno, a što treba da znate jeste to da sir u sebi sadrži veliki nivo kalcijuma i minerala, a to je od velike važnosti za naše kosti i zube.

Poznati stomatolog rekao je sljedeće: “Sir može pomoći kod održavanja pH balansa u ustima, posebno kada se javlja kiselčost, a tada stvaranje karijesa i propadanje zuba se odvija ogromnom brzinom”. Naime, jedna porcija sira pružiće vam 205 mg kacijuma, što je taman za jednu odraslu osobu, i ono što je važno znati jeste da nije bitno koja je vrsta sira u pitanju, ali se preporučuje onaj koji je namanje prerađen. Običan sir u zrnu i mocarela su jedni od najboljih. Ali opet, za koji god da se odlučite, dobar je za vaše zube. Ostatak teksta pročitajte ovde.