Novak Đoković objasnio je razlog zbog kojeg je prekinuo razgovor nakon svoje pobjede nad Benom Šeltonom na US Openu. Đoković je ostvario ubjedljivu pobjedu rezultatom 3:0 (6:3, 6:2, 7:6) i plasirao se u finale, gdje će se boriti za svoj četvrti naslov u Njujorku i ukupno 24. Grand Slam titulu u karijeri protiv Danila Medvedeva.Tokom meča protiv Šeltona, atmosfera na stadionu nije bila na strani Đokovića, a publika se često miješala i podržavala njegove greške. Mladi Amerikanac je također ponekad ispoljavao nepristojno ponašanje, što nije doprinijelo pozitivnoj atmosferi. Međutim, Đoković je ostao fokusiran na igru i ignorisao ometanje.

 

Na konferenciji za medije, postavljeno mu je pitanje o gesti prema Šeltonu kada se okrenuo prema njegovim navijačima. Đoković je sa smirenim osmijehom objasnio: “Svidjela mi se njegova proslava, pa sam je kopirao, ukrao sam njegovu proslavu.” Ovaj gest Đokovića privukao je pažnju i osvojio simpatije publike.Đoković je također istakao da će postati najstariji osvajač US Opena ukoliko pobijedi u finalu protiv Medvedeva. Govoreći o godinama i značaju te prilike, Đoković je rekao: “Svako finale Grend slema može biti posljednje s 36 godina.

Cijenim tu priliku i šansu da osvojim slem više nego prije 10 godina. Pokušat ću da uđem u finale kao bilo koji drugi meč, s namjerom da pobijedim. Biće težak izazov, ne samo zato što je izazov, već i zato što igram protiv jednog od dvojice igrača protiv kojih sam izgubio finala Grend slema.”Đoković je svjestan važnosti tog finala i spremno prihvata izazov, bez obzira na godine i konkurenciju.Unatoč izazovima i teškoćama, Đoković je izrazio optimizam i volju za osvajanjem naslova.