Počeli su se u posljednje vrijeme u Srbiji uručivati pozivi licima koja su već ranije odslužila svoj vojni rok, da se stave državi na raspolaganje dok traje ovaj nesretna pandemija.

Ovakve pozive dobilo je i nekoliko Beograđana koji su prije 15 godina odslužili svoj vojni rok, a na vrata su im poziv dostavila uniformisana lica. Sve pozvane osobe će biti raspoređene u vojno zdravstvene ustanove u Valjevu i Beogradu, gdje su smješteni svi pozitivno testirani odnosno zaraženi pacijenti. U pitanju je radna obaveza od 7 dana, a rok za javljanje na dužnost je drugi dan od uručenja poziva.

Uručeno je do sada 60 takvih poziva, i one osobe koje su ga primile se moraju javiti na Karaburmu. Ministarstvo odbrane Srbije je potvrdilo da se pozivi još uvijek uručuju i da će svaki dan biti sve više i više odazvanih zbog aktuelne situacije koja vlada u Srbiji vezano za ovaj virus, zbog kojeg je očekivano došlo do manja ljudske snage i svelo se na volontiranje. Jasno je naglašeno da će sve osobe koje se odazovu pozivu biti raspoređene isključivo u civilne svrhe.

To znači da će se raditi 8 sati svaki dan. Ako neko primi poziv, a nije se na njega odazvao, uslijedit će za takve osobe drakonske novčane kazne (10.000 – 50.000 dinara) uz mogućnost zatvorske kazne od 2 do 15 godina.

Naravno, situacija je goruća i država evidentno traži pomoć, pokušavajući da riješi trenutni problem na svaki mogući i nemogući način. Odbijanje pomoći, ako je osoba sposobna pomoći smatra se krivičnim djelom jer takva osoba, posebno kao neko ko je prethodno bio vojnik, odbija da spašava živote.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.