Novo

Stigle VAŽNE VESTI IZ NEMAČKE! EVO šta vas čeka na granici, DOBRO PROČITAJTE!

Svi vi koji živite i radite, posebno u Njemačkoj, u nastavku ovog današnjeg teksta, jedna važna obavijest, a ona stupa na snagu odmah danas. Dakle svi oni koji se vraćaju u Njemačku s rizičnog područja, a u ovu grupu sigurno spadaju i balkanske države, granica se više ne može prijeći bez obaveznog testiranja.

Svi testovi mogu se obaviti odmah u zračnoj luci ili na tim mjestima i u prvih 72 sata test je besplatan. Kada je u pitanju bavarska provincija, svi oni koji dolaze kopnenim putem, ispitivanja će obaviti u improviziranim laboratorijima, koji su postavljeni tik do granice. Test možete donijeti i iz zemlje iz koje dolazite, ali ne smije biti stariji od 48 sati. Sve u svemu, to je trošak, osim ako ne stignete u prvih 72 sata.

Njemački epidemiološki institut Robert Koch naveo je da je 130 zemalja pod visokim rizikom, uključujući sve balkanske države. Udruženje liječnika iz Njemačke pozdravilo je ovaj mudri potez njemačke vlade, jer je statistički veći broj zaraženih koji dolaze iz inozemstva od onih koji su bili kod kuće. Udruga domaćih liječnika s druge strane kritizira njemačku vladu da oni koji dolaze iz područja visokog rizika mogu donijeti papir da je testiran u vlastitim zemljama jer ne vjeruju toliko u kvalitet testova iz drugih zemalja.

“Nije korektno da samo njemački državljani plaćaju testove, a oni koji dolaze iz drugih zemalja imaju sve besplatno. Smatramo da to uopće nije ispravno, jer oni nanose štetu našem budžetu, što je već prilično pod uticajem loše trenutne privredne situacije.” naveli su oni.