Podnositelji zahtjeva koji su stariji od 18 godina moraju platiti naknadu od sedam eura i moći će obavljati plaćanja kreditnim ili debitnim karticama.

Građani BiH i 60 drugih zemalja bez viza s EU morat će dobiti posebnu vizu od januara 2021. i platiti sedam eura za ulazak i boravak u Uniji do 90 dana, navodi se na web stranici ETIAS-a. Odrasli podnositelji zahtjeva moraju platiti naknadu od sedam eura i moći će ih platiti kreditnom ili debitnom karticom.

Na web-lokaciji je objašnjeno da će građani 61 države prije putovanja u neku zemlju EU-a morati ispuniti internetsku prijavu u kojoj će morati unijeti osobne podatke, kao i pružiti podatke poput kriminala, zdravstvenog stanja i putovanja u zemlje pogođene ratom.

Građani će također morati zatražiti podatke o ETIAS vizi o njihovoj radnoj historiji, zemljama EU u koje su prethodno putovale. Web stranica također navodi da će trebati oko 10 minuta da se zahtjev za vizu ETIAS ispuni, a da će u roku od 95 minuta 95 posto podnositelja zahtjeva dobiti odgovor na svoju adresu e-pošte.

Ako sistem utvrdi da podnositelj zahtjeva predstavlja sigurnosni rizik, zahtjev će se obraditi ručno i u tom slučaju odgovor bi trebao stići u roku od 4 dana, a najviše 14 dana.

Šta će donijeti ove nove promjene? Kakvo je vaše mišljenje po pitanju ove teme konkretno? Da li se slažete da je ovo trebalo biti uvedeno, ili ste protiv toga? Napišite nam svoje mišljenje ispod u komentarima i recite – da li će ovo uticati na vas lično?

Izvor: ZB

Preporučujemo
Loading..