Boje vaše omiljene majice mogu ostati jednako intezivna kao da ste je tek kupili. Sve što vam je potrebno jeste začin koji imate u kuhinji i koristite ga svakodnevno. 

Dovoljno je samo jedna kašika crnog bibera i možete da zaboravite na skupe praškove za veš koji garantuju da vam omiljeni komad odjeće nikada neće izblijediti, a niste svjesno koliko oni zapravo štete vašoj odjeći.

Posupak je slijedeći:

Pomiješajte biber sa praškom za veš, potom sipajte u odgovarajuću pregradu u mašini i uključite veš na odgovarajući program da se pere. Crni biber otapa ostatke naslaga sapuna na vašoj odjeći, koji su sigurno najveći krivci što sa prljavštinom u otpadnim vodama završe i pigmenti boje sa vaše odjeće.

Potrebno je znati da ukoliko dodajete biber u veš mašinu za veš čiju boju nastojite da sačuvate, morate veš da perete u hladnoj vodi. Takođe, ukoliko imate mnogo majica različitih boja koje morate da operete, umjesto skupog praška uzmite samo malo bibera i efekat će biti isti.

Shannon Lush iz Australije je ekspert u kućnim poslovima i sve domaćice jedva čekaju njene idealne i korisne savjete. Lush savjetuje da se prilikom upotrebe deterdženta vodite definicijom – manje je više. U mašinu za veš s prednje strane dovoljno je da stavite tek jednu osminu preporučene količine praška ili omekšivaća.

Ona također poručuje:

“Osnova omekšivača je ulje koje se lijepi za odjeću za vrijeme pranja. Radije stavite sirće umjesto omekšivača, vjerujte mi da neće biti uopšte nikakvog mirisa na kraju”.