Proljeće je došlo do nas, a uz njega je i cvjetanje. Evo kako napraviti domaći sok od zove koji će vam pomoći da pređete neke zdravstvene tegobe.

Obavezno: 20 cvjetova zove; 1 litru vode; 800 g šećera, 1 limunov sok.

Način pripreme: U 1 litri hladne vode potopite 20 svježe ubranih cvjetova zove. Neka stoji na hladnom mjestu, ali ne u hladnjaku, 24 sata. Tretirajte, dodajte 800 grama šećera i 1 limunov sok i ostavite ga još 24 sata. Povremeno miješajte sa šećerom da se otopi. Tretirajte kroz dvostruku gazu i sipajte u boce.

Ovaj sok je obojen vodom, a za pripremu soka možete upotrijebiti i mineralnu gaziranu vodu.

Maj i juni su vrijeme za cvatnju. Branje tih cvjetova obavlja se u suhom i lijepom vremenu i u vrijeme kada ima puno cvatova. Vrlo je važno pronaći rascvjetano drvo zove daleko od ulice ili neke vrsta onečišćenja. Uzmite cvijet cvijeta i stavite ga u vrećicu kako biste sačuvali njihovu čistoću i svježinu.

Sirup je tradicionalno piće naših predaka. Osim mješavine sirupa i vode, dobiveni ukusni sok iz zove, također vas i liječi, piše alternativa-za-vas.com

Slikovni rezultat za zova

Cvjetovi zove su iznimno bogati glukozom, taninima, flavonoidima, karotenima, rutinom i vitaminom C. Bobice sadrže alkaloide, karotene, tanine, organske kiseline i vitamine A, B i C.

Pretpostavlja se da su flavonoidi koje sadrži zova odgovorni za većinu njenih ljekovitih svojstava. Flavonoidi su snažni antioksidanti koji štite naše tijelo od oštećenja. Stoga se poziv koristi u liječenju degenerativnih bolesti i kao prevencija najtežih bolesti.

To je veliki saveznik u sprječavanju gripe i prehlade jer jača imunitet. Osim toga, zova ima antivirusno i antimikrobno djelovanje.

Ako mislite da ćete dobiti gripu, trebate piti čaj iz suhog cvijeća ili samo piti domaći sok od zove. Ova biljka je korisna u astmi i upalama dišnih organa, jer olakšava disanje i pomaže kod kašljanja.

Slikovni rezultat za zova

U proljetnom cvijetu možete ga koristiti kao sredstvo protiv alergija na pelud. Također ima detoksikaciju jer ubrzava izlučivanje toksina iz limfnih čvorova.

Ova biljka može pomoći kod akni, čireva, konjunktivitisa i osipa na koži. Osim laksativa, djeluje kao diuretik i doprinosi zdravlju bubrega. Koristi se u situacijama gdje je potrebno jako znojenje.

Zbog svojih laksativnih, diuretičkih i detoksificirajućih svojstava, odličan je za mršavljenje.

Izvor: Stil.kurir.rs

Preporučujemo