Krompir, kao vrsta povrća i nešto što se veoma često jede, je među najzastupljenijim namirnicama u cijelom svijetu. Mnoga domaćinstva ga koriste, i ne može se zamisliti kuća koja nema krompir.

Ali, pored toga što se može jesti, krompir se također može upotrebljavati i kao lijek, jer on u sebi sadrži neka zaista jako važna ljekovita svojstva. Tako je još od ranije poznato da krompir ima svojstva pomoću kojih povoljno utiče na rad srca i na krvotok. Jedan stari ruski recept kaže da svi koji imaju više od 40 godina trebaju redovno svako jutro naribati jedan mali krompir i pojesti ga prije samog doručka kako bi tako spriječili arterosklerozu.

Ako imate slučajno probleme sa trakavicom, i za to imamo za vas recept. Naime, pojedite navečer krompir salatu sa uljem od oraha i tako radite to tri večeri uzastopno.

Inače, da li ste znali da u Rusiji nekoliko miliona ljudi pravi sebi čepiće od krompira koje onda stavlja pozadi, jer je to odličan i potpuno prirodan lijek za hemoroide odnosno za smirenje upale. Ako pomiješate sirovi sok od krompira sa malo vruće vode to će vam pomoći da ublažite bolove od gihta, reume i lumbaga.

Ako imate neke probleme sa krvnim pritiskom onda morate skuhati koricu od 4 krompira i kuhati to nekih 15 minuta u 60 dcl vode i trebate svaki dan piti dvije šolje procijeđenog “soka”.

Da li ste kada vi probali ove recepte? Da li imate neke od ovih navedenih problema? Probajte ove recepte koje smo vam danas preporučili i ko zna, možda vam baš na kraju pomogne.

Preporučujemo