Dosta ljudi na svijetu obožava jesti slatko, naročito kada je riječ o kolačima. Mnogi vole one stare tradicionalne kolače koje imaju priliku najčešće jesti za neki praznik i koji ih vraćaju u djetinjstvo.

U takve se definitivno ubrajaju hurmašice, kolači (neko će reći i keksići) koji imaju nevjerovatan ukus kao iz snova.

Za ovaj recept vam trebaju:

– jedan limun

– 250 g margarina

– prašak za pecivo

– dva jaja

– jedna kesica vanilinog šećera

– 600 do 800 grama brašna

– 15 kom očišćenih oraha

– jedan kilogram šećera

– jedan litar vode

Priprema:

Umutite dobro margarin i jaja (margarin prethodno istopite). Prosijte brašno i prašak za pecivo i onda to sve lagano dodajte umućenim jajima. Kada dobijete tijesto, ono ne smije biti tvrdo, odnosno treba biti malo mekše, kako bi se moglo lakše odvajati i oblikovati po želji. Svojim rukama odvojite tijesto i pravite kuglice, veličine oraha i onda jednu po jednu rastabajte na radnoj ploči kako bi dobili jajolik oblik. Uzmite potom rende i naslonite donji dio na svoje oblikovane hurmašice. Na samu sredinu hurmašice stavite po jedan komad oraha, čisto radi dekoracije.

Hurmašice ćete onda staviti u prethodno podmazan pleh i peći ih na srednjoj temperaturi dok ne dobiju prekrasnu zlatnu boju i dobro obratite pažnju na vrijeme. Prije samog pečenja pripremite sirup od šećera, vode i vanilinog šećera i gledajte da vam ne bude previše gust. Isijecite potom limun na kolutiće i dodajte ga u ovaj sirup.

Sirupom onda prelijte vruće hurmašice i sačekajte da se sirup upije i onda sve to ostavite da lijepo odstoji. Hurmašice je inače najbolje jesti sutradan.

Preporučujemo