Udovična ili staračka grba definiše se kao taloženje masnog tkiva na leđima što je uzrokovano promjenom hormonske ravnoteže.

Ovo se stanje najčešće javlja u menopauzi ili uticajem ženskih hormona. Tada se mast lokalizira na bokovima i zadnjici i sa padom estrogena u krvi i porastom adrogena odlaganje masti počinje da se javlja i na stomaku te nastaje grba na leđima.

Pored toga, staračka grba je ogroman problem i kod žena koje muku muče sa viškom kilograma u gornjem dijelu tijela. Postoji, naime, jedan masni jastuk koji stalno prekida normalan protok krvi, što onda dovodi do kršenja cerebralne cirkulacije i tokom godina se može pojaviti grba. U video klipu koji možete vidjeti ispod doktor Bubnovski, kojeg smo i u prethodnom tekstu pominjali, pokazuje vježbe koje se moraju raditi i koje se mogu raditi kod kuće, i pomoću kojih ćete moći ukloniti staračku grbu bez operacije.

https://www.youtube.com/watch?v=Vf28bNBLdJc&feature=emb_title

Najprije, da bi izbjegli uopšte da vam se ovo desi, morate imati jako dobre ramenske mišiće, i veoma jake zglobove. Po pravilu se ova grba stvara ukoliko je ovaj dio tijela slabiji, i manje se vježba sa njim nego sa ostalim dijelovima tijela.

Ako redovno vježbate svoj gornji dio tijela, onda ćete se lako riješiti staračke grbe. Uz to, trening snage poboljšava sveukupni protok krvi, mikrocirkulacija te hranjenje svih organa u tijelu. Nakon svakog vježbanja, obavezno se izmasirajte što će dodatno razbiti grbu i unišitit mast koja se tu formirala. Da bi staračka grba nestala potrebno je otprilike 3 – 6 mjeseci,