Savjeti

Šta vam otežava da zaspite svake noći? 4 razloga koji mogu uticati na kvalitet vašeg sna

Ukoliko vam je teško zaspati svaku večer i osjećate uvijek jak pritisak i nervozu radi toga, provjerite je li jedan od ovih razloga možda vaš problem.

1. Unos alkohola

Mada dosta ljudi poslije posla voli uživati u ponekoj čaši vina, jako malo njih zna da unos alkohola može u velikoj mjeri da utiče na kvalitetu sna, a ne na dobar način. Premda konzumiranje alkohola pomaže da možda zaspite brže, to vam dosta često može poremetiti san u drugoj polovici noći. Prihvatili to ili ne, loša kvaliteta sna polako ali sigurno oštećuje vaše zdravlje. Ukoliko preskočite čašu vina ili piva uz vašu večeru, garantiramo vam da ćete uočiti ogromnu razliku u snu.

2. Neodgovarajuća posteljina

Svi jako dobro znamo da loš i nekvalitetan madrac može negativno uticati na kvalitetu sna i opšte zdravlja, ali da li ste znali da određene tkanine za posteljinu mogu negativno da utiču na vaš san? Izaberite uvijek posteljinu od prirodnih vlakana, kao što su pamuk ili vuna. Pamuk je veoma mekan, tanak, lagan za održavanje i izdržljiv, a zimi su vunene deke perfektne. Nebitno koje godišnje doba bilo, uvijek izbjegavajte posteljinu od sintetičkog poliestera ili najlona.

3. Apneja

Apneja, ili kratkotrajni prekid disanja, jedan je najčešćih medicinskih uzroka slabog sna. Pojedinci s ovim nezgodnim poremećajem imaju više prekida u disanju za vrijeme noći. Pojedinci koji imaju ove bolest obično veoma glasno hrču, imaju uvijek osjećaj umora nakon popodnevnog spavanja i često imaju jaku glavobolju. Ukoliko ste se prepoznali, odmah potražite liječničku pomoć.

4. Unos kofeina

Unos kofeina drugi je najčešći uzrok manjka sna. Uostalom, svi znamo da kofein stimulira vađ mozak, što vam olakšava da ostanete budni i fokusirani. Zbog toga pazite da nikada ne popijete kofein prije spavanja. Nakon ručka popijte svoju zadnju šolju kafe tako da ona totalno izgubi svoj efekat prije spavanja.