Bili ulični psi, veliki ili mali, pa čak i kućni, kod kinofobičara izazivaju veliki i neopisiv strah. Inače, kinofobija ili strah od pasa nije rijetkost, ne samo djeca već i odrasli ljudi su svjesni da je takav strah pretjeran i nerazuman, ali ga ne uspijevaju nikako savladati ma šta god pokušavali.

Kada se pas ponaša agresivno

 

Nipošto nemojte da gledate psa ravno u oči ili da mu se smijete. To će dovesti do toga da oni budu još više isprovocirani. Probajte da se skoncentrišete i ignorišete ga. Iako vam instinkt govori da treba da potrčite, nemojte to raditi jer će tako već isprovocirani pas samo još više pojuriti za vama.

Kada vas napadne

 

Umjesto da ga pokušate udariti, bacite mu na lice jaknu ili nešto odjeće što vam se nađe pri ruci. Možete da bacite i  neki predmet kako biste im na trenutak skrenuli pažnju.  Svakako zaštitite vrat sa nečim jer se  psi obično usmjeravaju ka tom dijelu, a tu se kako znamo, nalaze vene i arterije.

 

Ukoliko vas napadne čopor

 

Kada je riječ o čoporu, trebate biti pažljiviji jer su tada oni mnogo agresivniji. Možda sam pas neće biti ljut, ali kada se nađe u čoporu, onda je to drugačije, jer je dovoljno da samo jedan iskaže bijes, a ostali će ga odma pratiti.  U tom slučaju nipošto ne dozvolite da vas opkole, već leđa okrenite ovako prema zidu i polako se krećite, nemojte paničariti, dizati ruke i udarati nogama u tlo kako bi ih otjerali, to će pogoršati situaciju.

 

Ukoliko dođe do ugriza

 

Tu ranu brzo očistite alkoholom, čim dođete do toga i obavezno što prije idite u bolnicu. Psi mogu prenijeti bjesnilo, a to je virus koji napada mozak i u najgorm slućaju može doći će do smrti. Zato tada treba da u veoma kratkom roku primite odgovarajuću vakcinu.