Svi znaju koliki utjecaj imaju klimatske promjene i to se zaista osjeća u svakom mogućem obliku života.

Sada je na Antarktiku zeleni snijeg s cvjetnim algama se pojavio i to će se vjerovatno proširiti s porastom temperature, što je glavna konsekvenca klimatskih promjena, kazali su istraživači, nakon što su napravili prvu kartu tih organizama i njihovih kretanja.

Satelitski podaci koji su se prikupili u periodu između 2017. i 2019. godine u kombinaciji s terenskim mjerenjima tokom dva ljeta na Antarktiku omogućili su znanstvenicima da mapiraju mikroskopske alge dok bukvalno cvjetaju preko snijega.

Visoke temperature bi vrlo lako mogle stvoriti više okruženja pogodnog za život ovih algi, kojima treba taj vlažan snijeg, objasnili su istraživači.

Ova specifična zelena snježna alga mikroskopska je ako se mjeri odvojeno, tj. pojedinačno, ali kada organizmi istodobno rastu, snijeg postaje svijetlozelen i može se vidjeti čak i iz svemira, kazali su istraživači.

Ploče zelene snježne alge su mogući za vidjeti duž cijele obale Antarktika, pretežno u “toplijim” područjima, gdje su prosječne temperature tokom ljetnih mjeseci na južnoj hemisferi (novembar – februar) nešto iznad nule.

Antarktika je dio regije koji je najbrže zagrijavao u drugoj polovini prošlog stoljeća, tvrde istraživači zaduženi za to područje.

Neobično visoke temperature zabilježene su ranije u februaru ove godine, dok je devetodnevni toplinski val bukvalno spalio sjeverni vrh kontinenta početkom ove godine.

Sve je to uzrok zagađenja okoliša, vode i zelenih površina, zraka, koji je zagađen od strane raznih tvornica i kompanija za proizvodnju određenih proizvoda, a automobili također imaju veliki utjecaj na ovo.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.