Zdravlje

Šta da radite, ako živite sa osobom koja ima SIMPTOME korona virusa? Stručnjaci otkrili, šta ODMAH TREBATE URADITI!(SAVJET)

Sada za vas imamo jednu veoma zanimljivu temu, što ste mogli zaključiti i na osnovu naslova iznad. 

Jako dobro znamo da ako u jednoj kući boravi više članova, postoji mnnogo veća vjerovatnoća da će se neko razboliti nego ako živite sami. Na sve to još dodatno, ako jedan od tih članova mora često napuštati kuću i prinuđen je da komunicira sa ostalim ljudima, onda je vjerovatnoća zaraze još veća. Mi vam u ovom tekstu donosimo savjet šta tačno treba uraditi ako se desi ta mogućnost da je neki član vašeg domaćinstva obolio.

Šta ako neki član vašeg domaćinstva krene kihati, dobije povišenu temperaturu ili je odjednom jako malaksao? Da li zvati hitnu, voditi ga doktoru ili ga izbjegavati u potpunosti? Koja su vam to rješenja tada na raspolaganju? Evo šta zapravo treba tada uraditi.

Ako želite pomoći toj osobi, a vjerovatno želite, onda morate kontaktirati lokalni krizni štab. Prije nego što pristigne pomoć, zaraženog treba izolovati u posebnu sobu. Pripremite mu posteljinu i čist veš, a sve njegove stvari operite u veš mašini na 90 stepeni, dakle otkuhajte ih. Ukoliko pričate sa njim, obavezno nosite rukavice i masku. Ako je bio u kupatilu, dezinfikujte prostorio nakon njegove upotrebe.

Isto tako, treba ovakvoj osobi davati što više vode i toplog čaja, jer i ptice na grani znaju da ovaj virus ne može preživjeti na temperaturi koja je veća od 25 stepeni Celzijusa. Osoba dakle mora da bude što više hidrirana, pumpajte je vitaminom C i sa dosta hrane, jer imunitet ne smije oslabiti. Ali kako se ništa od toga ne bi desilo – ne mičite iz kuće.