Savjeti

Srpski političar ocrnio penzionere: “Sedite i ne radite ništa, lenčarite, a kukate za male penzije – Prodajite kukuruz na ulici – Pojačajte nam budžet jer nemamo para”

Svi možemo vidjeti da trenutna situacija na ovim prostorima, ni u jednoj državi, nije bajna.

Narod je nezadovoljan, politika se uvukla u sve pore društva, sve veći broj mladih odlaze, plate i penzije su očajne, dok su troškovi življenja iz dana u dan sve veći.

U godini u kojoj su sve države bivše Jugoslavije imale izbore (ako računamo da je Hrvatska pred sami kraj 2019. imala izbore) sve je naravno okrenuto političkim kampanjama i svi političari koji žele da rezervišu sebi novo (ili staro) mjesto na nekoj visokoj poziciji sada glume finoću i pričaju na sva zvona da im je stalo do naroda i države. Ali, kada se okrenete, čim izbori prođu priča ostaje ista. Ekonomija propada, ljudi su nezadovoljni, a političari žive i uživaju u životu.

Ono što je opšte poznato je da narod nije zadovoljan političarima koji predstavljaju njihovu zemlju. Takva je situacija u svim država u regiji, ali se u ovom današnjem slučaju ističe Bosna i Hercegovina, gdje bahatost i egoističnost pojedinaca prelazi apsolutno sve granice srama ili empatije.

Tako je član SNSD stranke Milorada Dodika i aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, Ljubiša Ćosić imao jednu vrlo … zanimljivu izjavu, koja je, bukvalno rečeno, zgrozila javnost.

“Javnost treba da shvati da je ekonomska situacija veoma loša i da u budžetu nema dovoljno novca da bi se nerezonski povećale plate i penzije. Ne treba sanjati jer se snovi ne ostvaruju. Ja sam prije par godina imao čast otići kod svog kolege, državnog službenika u Sinsinatiju, u Americi gdje sam vidio kako penzioneri rade svakakve poslove. Prodaju kokice na stadionu, na ulici prodaju voće, čuvaju djecu,… 

Samo kod nas penzioneri sjede, ne rade ništa. I kukaju za male penzije. Molim vas. Pa šta fali da penzioneri ustanu i prodaju kukuruz na ulici, da zarade šta više. U protekloj godini imali smo dva prodavca kuhanog kukuruza ove godine njih 5. Vidi se napredak. Ali ja vidim tu potencijal. Svi koji su još zdravi, zašto sjediti i čekati. Neće vam niko na vrata donijeti na gotovo sve. Treba se potruditi. Pomozite nam da popravimo budžet, jer trenutno para nema.” kazao je on.

Kako ovo komentarišete?