Na našim TV ekranima se smjenjuju vijesti, savjeti i preporuke kako se ponašati u ovo vrijeme pandemije.

Na RTS-u su nedavno gostovali profesor doktor Branislav Kamenov i doktor Momir Dunjić gostovali su na RTS-u, gdje su gledaocima davali male ali kratke i praktične savjete kako se najbolje nositi sa ovom situacijom. Sve što nas zadesi od bolesti, običnih prehlada ili daleko ozbiljnijih stvari će daleko jače uticati na nas ako nije jak imuni sistem. Zato je jako važno u ovim situacijama jačati lični imunitet. Najprije jačati psihu,važno je pozitivno razmišljati, naći nešto što će okupirati misli, a djelovati pozitivno na raspoloženje. Dobre su društvene igre, čitanje knjiga ili gledanje filmova sa laganijim sadržajem.

Pored toga, potrebno je dovoljno spavati, minimum 6 do 8 sati kako bi se organizam okrijepio. U stanu se mogu raditi i lagane vježbe za koliko toliko održavanje fizičke kondicije. A šta jesti? Naravno puno voća i povrća, svježih sokova ako su dostupni. Uvesti na jelovnik mlijeko i mliječne proizvode i obavezno masnije supe, najbolje guščije a ako nemate onda od domaće piletine.

Unositi sve što ima vitamin C-kiseli kupus, nar, crni biber, paprika, citrus proizvodi.
A ono što nikako ne treba sad uzimati su slatkiši, grickalice i gazirana pića. Nema dovoljno fizičke aktivnosti da se to razradi tako da ostaje direktno u krvi i samo može štetiti imunom sistemu.

Treba se u ovom neugodnom, kriznom, periodu sačuvati što je više i bolje moguće. Jer ako se mi sami ne budemo pazili i održavali svoje zdravlje, ko će umjesto nas?

Preporučujemo