Još jednom su u Srbiju stigle “libanonske zamke”, mehanizmi pomoću kojih lopovi mogu za samo minutu ukloniti novac s vaše kartice i dobiti vaš PIN, čime će vas otpuhati za manje od minute.

Obično lopov noću stavi zamku u bankomat, a ona doslovno kopira sve podatke čim neko ubaci karticu. Lopovi potom stvaraju karticu koja je identična vašoj i mogu koristiti vašu gotovinu kad god žele.

Najgore od svega, nema načina da primijetite da je zamka postavljena na bankomat jer je ona unutra, vješto skrivena, nježno umetnite vašu karticu i ona je potpuno nevidljiva golim okom.

Stručnjaci smatraju da je ova metoda krađe sasvim nova, jer kroz Srbiju prolaze mnogi migranti, pa na karticama imaju određenu količinu novca, što lopovi vide kao sjajnu priliku za zaradu. Prema policijskom izvoru za jedan srpski portal, ovu vrstu prevare uglavnom čine Bugari i Rumuni.

Libanonska zamka sastoji se od takozvanih prevara ili dijelova plastičnih kućišta u koje se postavljaju bankomati i posebno obrađene flash memorije čija je funkcija pohranjivanje podataka s kartica.

Zbog svega toga najsigurnije je prikupiti novac na šalteru banke ili pokriti tipkovnicu ako se koristi tako da kamera ne može snimiti PIN prilikom tipkanja, što se događa vrlo često. Razlog je upravo zato što neki misle da se ništa loše ne može dogoditi ako prilikom kucanja ne kucaju PIN rukom, ako im niko ne stoji iza leđa.

To zapravo vara ljude s takvom vrstom sigurnosti, što se može zaključiti iz ovog primjera, u kojoj lopovi koriste flash memoriju i kradu podatke s kartica.

Izvor: Lokovesti

Preporučujemo
Loading..