Srbi su najnepismeniji narod, a nakon njih odmah idu Bosanci i Hrvati: Da li vi znate odgovor na ova pitanja iz opšte kulture? – Pozitiv Media
Zanimljivosti

Srbi su najnepismeniji narod, a nakon njih odmah idu Bosanci i Hrvati: Da li vi znate odgovor na ova pitanja iz opšte kulture?

Na pitanja koja smo u ovom današnjem tekstu pripremili za vas mogu i znaju da odgovore samo oni najpametniji i oni koji su obdareniji intelektualno od ostalih, obzirom da se svi ovi detalji pretežno pominju u školama.

Znate li odgovore na ova pitanja:

1. Koje je najsušnije mjesto na svijetu?

2. Koji je glavni grad Australije?

3. Gdje se nalazi Kip slobode?

4. Da li se tokom godine povećavala veličina ljudskog oka?

5. Raste li ljudsko uho do kraja života?

6. Je li Mont Everest stvarno najviša planina na čitavom svijetu?

E, pa krenimo redom onda:

1. Antarktika je najsušnije mjesto na cijelom svijetu, konkretnije mjesto koje se naziva Mekkurdove suhe doline. Ovo se mjesto smatra najsušnijim na svijetu obzirom da tu nije već milionima godina bilo nikakvih padavina, pa ni snijega ili leda.

2. Mnogi griješe kada pomisle da je glavni grad Australije Sidnej, iako je to svakako najpoznatiji grad iz ove države, a svakako je i najveći geografski i populacijski. Međutim, glavni grad Australije je ustvari Kanbera.

3. Kip slobode se oduvijek nalazio u Njujorku. U pitanju je dar od Francuske, tačnije samo jedan dio. Naime, sam kip su napravili Francuzi, ali su postolje kipa doradili Amerikanci. Inače njen puni naziv je “Sloboda osvjetljava svijet”. još jedna zanimljivost koja se veže za ovaj kip je što je statua stigla sa 10 godina kašnjenja, zbog nedostatka novca. Ideja je bila da bude predstavljen na obilježavanje stogodišnjice američke nezavisnosti 1876. godine.

4. Da li ste znali da je upravo oko jedini organ u ljudskom tijelu koji tokom života ne mijenja nikako svoju veličinu. Nije džaba nastala ona stara narodna pjesma “Nikad oči nisu stare”.

5. Kada govorimo o ljudskom uhu, ono raste kako čovjek stari, tako da je to itekako primjetno sa starenjem osobe.

6. Mont Everest jeste najveća, odnosno najviša, planina na svijetu.