Novo

SPREMITE SE ZA SNEG! Stiže i do 90 ledenih dana!

U nastavku današnjeg članka pišemo o vremenskoj prognozi, a verujemo da je sima jako dobro došlo ovih par dana zahlađenja, jer nakon leta koje je išlo čak i iznad 40 stepeni celzijusa, ovo svakako dobro dođe. Međutim, sa druge strane opet imamo i one osobe koje itekkako vole visoke temperature, a za njih defintiivno nemamo nikako lepe vesti. Kako su nam javili iz MHZ Srbije donosi od jučer vest a to je da ćemo imati i više nego hladnu zimu.

Tako se na svom oficijalnom fejsbuk profilu oglasio i Jugoslav Nikolič, koji je rekao da ćemo imati možda i naljujuću zimu u pslednjihi 10 godina: “Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2022/23. godine u Srbiji biti u granicama višegodišnjeg proseka. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od nula do četiri stepena u nižim predelima, a od minus četiri do minus dva u planinskim predelima,”, reako je on.

Također, kako je on i sam izjavio tokom zime, smao u Srbiji ćemo imati od 40 do 65 godna čija će jutra da kreću sa mrzaom, a dok će na planinama od 70 do 90 gdana. Također, je najavio 7 do 20 dana koji će da budu ledneni, a na planinama 40 do 50 dana isti takvih. Sa padavinama će biti naime sledeća situacija: ”Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok su u južnim delovima Srbije moguće padavine iznad prosečnih vrednosti.

Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a na jugu zemlje i do 180 mm, dok se u brdovito-planinskim predelima očekuje količina padavina od 200 mm do 230 mm. Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50″ – zaključio je on.