Ogromna površina našeg regiona posljednjih par dana zahvatilo je ogromno i veoma jako nevrijeme koje je ostavilo pravi užas iza sebe.

Pisali smo već zadnjih dana kako je tom prilikom, naročito u Srbiji, nastala ogromna materijalna šteta, a tačan se iznos još uvijek pokušava utvrditi. Srećom, osim nekoliko povrijeđenih nije poznato da li preminulih, što je svakako jako dobra vijest.

Ipak, narod u pojedinim arealima ovog regiona su totalno očajni, naročito zemljoradnici, kojima je sav uložen trud i novac propao i svjesni su da će se jako teško oporaviti od ove katastrofe, naravno osim ukoliko država ne pronađe neku soluciju.

Tako se sada i na Sjenicu obrušilo strahovito nevrijeme, ali je bilo daleko gore nego što su stručni metereolozi to predviđali. Najprije je počela padati jaka kiša, narodski rečeno sastavili su se nebo i zemljo, te je potom krenuo padati grad, veličine oraha, što je zahvatilo očekivano i manja sela kojima je Sjenica okružena, zbog čega je cijeli ovaj grad bio prekriven bijelim, kao da je snijeg u januaru.

Mještani su momentalno počeli sa objavljivanjem slika na društvenim mrežama, a većina je ostala u totalnom čudu zbog onoga što su mogli vidjeti na slikama. Bukvalno, mnogi ovakvu katastrofu nisu vidjeli nikada dosad u životu.

 

Ako bi mogli suditi po ovim slikama, u Sjenici i njenim okolnim mjestima, nevrijeme je napravilo ogromnu materijalnu štetu, naročito na kućama, krovovima, automobilima i drveću. Šteta na poljoprivrednim usjevima se smatra brutalno velikom, iako će trebati još vremena da prođe dok se ne utvrdi neki tačan ili približno tačan iznos.

Preporučujemo
Objavljuje BestBuy ShopSrijeda, 20. svibnja 2020.