Home World Snimio je Černobil dronom, a video će vas ostaviti bez riječi: Godinama...

Snimio je Černobil dronom, a video će vas ostaviti bez riječi: Godinama je čekao na dozvolu, a pred ovim prizorima zanijemio je cijeli svijet (Video)

1962
0

Warren Urbeksing već godinama pokušava dobiti dozvolu za snimanje Pripyata, grada koji je poznat kao srce nuklearne katastrofe 1986. godine.

Prošlog je mjeseca on konačno dobio odobrenje da snimi ovaj grad (ono što je ostalo od njega), te je zabilježio neke zaista nestvarne kadrove svojim dronom. Video možete pogledati OVDJE.

Černobilska katastrofa dogodila se u bivšoj Sovjetskoj Ukrajini na sjeveru 1986. godine. Eksplozija koja se dogodila u Memorijalnoj elektrani Vladimir Iljič Lenjin uništila je jedan od četiri reaktora, uzrokovana ljudskom greškom i kombinacijom nesigurnog dizajna sovjetskog nuklearnog reaktora.

Šteta uzrokovana reaktorom tada je ispustila veliku količinu radioaktivne prašine, oko devet puta jaču kontaminaciju nego što je bila u slučaju Hiroshime, ali radioaktivna prašina nije potpuno nestala nakon nekoliko desetljeća.

Zdravlje stanovnika susjedne sjeverne Bjelorusije najviše je pogođeno radioaktivnošću uzrokovanom vjetrom, kao i najsjevernijim područjima Ukrajine, a također su pogođeni stanovnici jugozapadnih regija Rusije. Samo su oblaci radioaktivne prašine upravo zastali iznad Skandinavije u sjevernim dijelovima Evrope. Tada je do 5 miliona ljudi osjetilo izravne i neizravne posljedice radioaktivnog zračenja. Do danas postoje zdravstveni problemi prisutni u velikom broju ljudi, a kvalitetna briga o okolišu je problem, čak i u neposrednoj blizini nuklearne katastrofe.

Unatoč činjenici da se posljedice katastrofe i dalje osjećaju, neki stanovnici odlučili su ostati u Černobilu i posljednje dane provesti upravo tamo, odvojeni od ostatka civilizacije i potpuno nesvjesni svih promjena koje se događaju u svijetu, pomireni s njihovom sudbinom koja ih je pogodila prije nekoliko godina.

Izvor: Zanimljivosti Balkan

Preporučujemo
Loading..