I dok se cijeli svijet boji i umire u strahu od koronavirusa, treba se prisjetiti da postoje i još neki drugi virusi koji su još brutalniji od koronavirusu i koji su klasificirani kao najopasniji u cijelom svijetu.

1. Bjesnilo

Bjesnilo je jedna od onih bolesti, koja ima za sada perfektan score. 100%-tna smrtnost. Još uvijek u svijetu niko nije izliječen od bjesnila. Ljudi se lako zaraze kada ih ugrize bolesna životinja, što je najčešće pas, te je zato bitno da se životinje (kućni ljubimci) redovno vakcinišu. Ukoliko niste sigur, bitno je odmah otići doktoru kako bi dobili vakcinu prije pojave prvih simptoma.

2. Balamujanski encefalitis

Balamujanski encefalitis je, zbog stope smrtnosti od 98 %, druga najopasnija i najsmrtonosnija infekcija na cijelom svijetu. Nju uzrokuje ameba koja direktno napada vašu kožu i mozak. Ova ameba boravi na specifičnim vrstama tla i vrlo lako ulazi u tijelo kod udisanja. Ovaj je virus, srećom, rijedak pa je od 1986. godine zabilježeno svega 200 slučajeva u cijelom svijetu.

3. Ameba koja jede mozak

Ameba Naegleria fovleri je endemska vrsta živog bića koja je prvi put bila otkrivena u Australiji sada već davne 1965. godine. Ona uspijeva preživjeti u toplijim vodama i  ima skoro 100 % stopu smrtnosti. Ona je na 95% a simptomi su glavobolja, zbunjenost i napadi slabosti. U SAD godišnje imamo 8 slučajeva u prosjeku.

4. Nipah virus

Nipah virus je dosta sličan koronavirusu i prvi put se javio kod slijepih miševa. On kod svojih žrtava izaziva respiratorne probleme, a njegova stopa smrtnosti je 75 %.

5. Ptičji grip

Nakon koronavirusa, SARS-a, ovo je još jedna bolest za koju se smatra da potiče sa područja Dalekog Istoka. Infekcija ovim virusom je smrtonosna i likvidira preko 60% osoba koje se zaraze ovim virusom.

Preporučujemo