Svi imamo neku ružnu naviku ili takozvani tik, koji radimo, često i nesvjesno, a koji iritira sve one koji se nalaze oko nas. Upravo o jednoj takvoj pojavi ćemo danas pričati i upravo toj temi ćemo posvetiti ovaj današnji članak.

Bruksizam, ili krckanje odnosno škripanje zubima, nije neugodan osjećaj i zvuk samo za one koji dijele krevet s vama, nego također mogu uzrokovati određene zdravstvene probleme, jer dok krckate, koristite više sile nego obično.

Postoje dvije vrste bruksizma, prva koja uključuje pokrete donje čeljusti, a to može biti prilično glasno, a druga se odnosi na kompresiju zuba u kojoj nema pomicanja donje čeljusti, tako da je to tiša verzija.

Ponekad se smatralo da bruksizam uzrokuje neusklađenost između gornjeg i donjeg zubnog dijela, ali nedavne studije pokazuju da je bruksizam zapravo psihološki uvjetovan i uzrokovan našim unutarnjim poremećajima kao što su prekomjerni stres, napetost i tjeskoba koju često izražavamo u modernom, ubrzanom ritmu života i rada.

Genetika također igra važnu ulogu i uzrokuje škripanje zuba u 40-60 posto slučajeva. Krckanje zubima je dvostruko češće kod pušača nego kod nepušača, a uzroci mogu biti opojna sredstva, upotreba istih i konzumiranje alkohola.

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i habanje vaših zuba, zubobolju, čeljusti, zglobove čeljusti i glavobolje.

Prema tome, sljedeći put ako primjetite da to radite (naravno budni kada ste) odmah prestanite sa tim. Trebate samo da shvatite da je to sve samo vaša psiha, i da vama to nužno uopšte nije potrebno kao način opuštanja ili rješavanja od stresa.

Izvor: Haber.ba

Preporučujemo