U Saudijskoj Arabiji postoji stroga zabrana otkrivanja žena. Samo njihove oči mogu se vidjeti. Ali … učinila je ona ono čega se mnoge žene boje i čeznu za time!

Jedna mlada specijalistkinja za ljudske resurse odlučila je sada baciti feredžu na pod i prošetati u štiklama i narandžastoj odjeći. Svi su se okrenuli prema njoj i pitali je je li iz te zemlje, je li ona neki foto model. Odgovorila je da je ona obična žena baš poput njih.

Većina žena to ne bi smjela skidati jer postoji zabrana. Razlog je bio taj što je tamošnji princ neformalno izjavio da će malo popustiti ta pravila. A onda je ta žena počela koristiti to. Međutim, još uvijek ne postoji pisani dokument.

Mnogi su se iznenadili na ulicama kad su je vidjeli jer ona to ne bi smjela činiti. Usudila se što niko od njih nije. U ovoj zemlji postoje potpuno drugačija pravila i žene su u “kavezima”. Ni na koji način ne smiju nositi crnu boju u svijetlim bojama, to je strogo zabranjeno.

Iako je u svijetu nezamislivo da se žene pokrivaju, u Saudijskoj Arabiji su mnoge stvari zabranjene ženama. Ali sada je to dopušteno. Zabranjeno je i ženama da putuju same, osim u pratnji muškarca. Sva ova pravila ako se krše smatraju se nemoralnim prekršajem.

Sve je to zaista brutalno prema ženama, prema njima se postupa kao prema životinjama. Ne mogu se boriti i nemaju pravo glasa.

Izvor: Dobar Dan

Preporučujemo