Zdravlje

SJEDITE NA WC ŠOLJI I ČAČKATE MOBITEL? Kad ovo pročitate VIŠE NIKAD TO NEĆETE URADITI, niste ni svjesni kakva vam OPASNOST PRIJETI!

Dok surfate internetom i “visite” nad zaslonom svog mobitela, u nekim slučajevima to može biti kobno za zadnjicu, smatra dr. Sara Jarvis iz Velike Britanije.

“Svi znamo da je predugo sjedenje na wc-u loše jer stvara povećani pritisak na vaše vene u tom području, a također dovodi do njihovog povećanja i time može dovesti do pojave neugodnih hemoroida”, objašnjava dr. Janko Fila, hirurg koji se bavi bolestima završnog dijela debelog crijeva.

Hemoroidi su, po medicinskoj definiciji, spužvasti jastučići ispunjeni krvlju koji skupa s unutarnjim sfinkterom imaju ulogu “finog” zatvaranja analnog kanala, a nalaze se na dubini od četiri do pet centimetara od anusa. Glavni indikator da ih imate je neugodan svrbež u tom predjelu i krv na stolici i na papiru.

„To se, naravno, neće pojaviti zbog gledanja u mobitel, već zato što previše vremena provodite sjedeći na wc-u dok provjeravate e-poštu ili, na primjer, dopisujete se na društvenim mrežama.” To se također odnosi, smatra dr. Phil, na one koji vole čitati novine ili knjigu u kupaonici.

“Mnogi se ljudi često vole povući u toalet s novinama ili telefonom, kako bi izbjegli neku porodičnu raspravu ili da ne bi morali razgovarali sa svojim šefom i osigurali sebi tako malo mira, a zatim čitajući novine ili surfajući čekaju vrijeme za izbacivanje stolice, ali to se ne preporučuje. Mnogo je bolje otići na zahod i odmah izbaciti stolicu, a opet pronaći drugi kutak za druge aktivnosti”, smatra dr. Phil. Skoro tri do četiri osobe barem će jednom u životu imati problema s hemoroidima, procjenjuje stručnjaci.