Simptomi raaka se uvelike razlikuju i ovise o mjestu raaka i gdje se proširio u tijelu. Jedno od prečesto previdjenih područja je nos, a pojavljivanje ova tri simptoma može signalizirati potencijalno smrtonosni oblik raaka.

Raak je pojam za širok raspon bolesti koje nastaju iz nenormalnih stanica koje se nekontrolirano dijele i imaju sposobnost infiltracije i uništavanja normalnog tjelesnog tkiva. On se često može širiti po vašem tijelu, a rezultati liječenja ovise o tome koliko se raak proširio, zato je važno prepoznati rane znakove upozorenja.

Jedno manje poznato područje na kojem se simptomi mogu pokazati je nos, a ako ovdje osjetite simptome, možda imate kacinom nosa i sinusa.

Prema NHS-u, raak nosa i sinusa utiče na nosnu šupljinu (prostor iza nosa) i na sinuse (male šupljine ispunjene zrakom unutar vašeg nosa, jagodica i čela). Rijetka je vrsta raaka koja najčešće pogađa muškarce starije od 40 godina.

Raak nosa i sinusa razlikuje se od raaka područja gdje se nos i grlo spajaju.

Najčešći simptomi raaka nosa i sinusa su:

  • Blokiran nos koji se ne čisti
  • Pritisak ili bol iza nosa ili zuba
  • Krv kad ispušete nos.

Kao što objašnjava NHS, ti simptomi mogu biti slični češćim i manje ozbiljnim stanjima, poput prehlade ili sinusitisa. Ipak je važno posjetiti liječnika opće prakse ako primijetite bilo kakve neobične ili trajne simptome povezane s nosom.

“Vrlo je malo vjerovatno da će ih uzrokovati raak nosa ili sinusa, ali vrijedi ih pregledati”, savjetuje NHS.

Kako to liječiti

Vaš će tretman ovisiti o položaju, stadiju i stupnju raaka te o općem zdravstvenom stanju. Prema NHS-u, liječenje može uključivati:

  • Hirurgija za uklanjanje tu – mora
  • Radioterapija
  • Hemoterapija 

Međutim, raak nosne šupljine uglavnom ima bolji izgled od raaka sinusa.

Preporučujemo