Zanimljivosti

SELJAK skontao da se KOKOŠKA ponaša čudno, pratio je i otkrio nešto ŠOKANTNO: Da li je moguće da je OVO uradila? (VIDEO)

Premda mi, ljudi, uvijek vjerujemo da smo u svemu najbolji i najpametniji i da su životinje zapravo nama podređene, one nas ipak svojim ponašanjem nerijetko znaju prijatno iznenaditi, fascinirati i oboriti s nogu.

Svjedoci smo već milion puta kako su se neke mačke ili psi pokazale pametnijim i humanijim od nas ljudi, iako su ljudi mislili da su te životinje glupe.

Ali, danas nećemo o psima i mačkama već o kokoškama. Koliko puta ste čuli da je neko nekog uvrijedio sa onim “Glup si k’o kokoš”. E pa, pitanje je da li je to sad stvarno korektno?

Činjenica je, a sa time se slažu i stručnjaci, je da mi od životinja možemo mnogo toga da naučimo, prvenstveno o humanosti, jer životinje žive po nekim pojednostavljenim pravilima i nikada ne napadaju drugog izuzev u situaciji kada su one ili njihovi mladunci ugroženi.

Svi mi naravno znamo staru podjelu na domaće i divlje životinje, iako se zadnjih godina i ta podjela dosta poremetila. Gotovo svako domaćinstvo na selu danas ima kokoške. Naravno, te su životinje jako bitne za ljude, obzirom da nose redovno jaja, ali i meso, koje se ubraja među najzdravije namirnice, obzirom na manjak masnoće.

Sve osobe koje imaju više vrsta životinja u svom domaćinstvu (dvorište, štala) mogu uočiti  da te životinje često nemaju nikakvih problema da žive zajedno u miru i harmoniji, što se istovremeno za ljude ne može baš reći. Nerijetko se zna desiti da u takvom miksu životinja, jedna preuzme odgovornost i brigu za sve ostale životinje.

Tako se nešto dogodilo i jednom seljaku koji je uočio da se jedna njegova kokoš ponaša dosta čudno. Mada je znao da ona nema svoje vlastite piliće, niti je ležala na jajima, ona se ponašala kao da jeste i hodala je cijelo vrijeme po dvorištu i kopirala ponašanje ostalih kokoški koje su imale svoje piliće. Seljak je riješio da je prati da bi shvatio o čemu se radi, a na kraju je primjetio kako ona leži i brine se za tek rođene mačiće, kao da su njeni pilići.