Savjeti

Savršeni trik kako da BELI HLEB jedete koliko želite, bez da se DEBLJATE: Pretvorite ga u SUPER ZDRAVU NAMIRNICU!

Ukoliko ste odrasli na ovim prostorima, tada je hljeb nešto što je skoro pa neophodno kod skoro svakog obroka.

Garantujemo da ste posegnuli za kriškom hljeba čak i kad za ručak jedete tjesteninu.

Najčešće nema obroka bez barem jedne kriške hljeba. Međutim, u tome nismo sami, određena istraživanja i neke studije pokazale su da u čak 76% evropskih kućanstava hljeb predstavlja značajan dio svakog obroka. Mada je hljeb uvijek s nama, već duže vrijeme viđamo preporuke da smanjimo upotrebu bijelog hljeba, kao i ostale hrane od bijelog brašna, ili da ih u potpunosti prestanemo koristiti, jer oni loše utiču na naše tijelo. Razlog za to je što bijelo brašno ima veoma visok glikemijski indeks. To se odnosi na visoku vrijednost i snagu lučenja inzulina u vašem tijelu zbog konzumacije neke namirnice.

U zdravih ljudi izlučivanje inzulina precizno je regulirano kako bi se uravnotežio unos hrane s metaboličkim potrebama tijela. Ovo je složen proces kojem pomažu i drugi hormoni koji se nalaze u stomaku i gušterači u regulaciji glukoze u krvi.

Međutim, unatoč “nezdravoj” prirodi bijelog kruha, postoji jedan veoma jednostavan trik koji će bijelom hljebu pomoći da postane puno zdraviji i umanji tako negativan učinak na vaše tijelo. Naime, ukoliko zamrznete bijeli hljeb, a zatim ga odmrznete prije konzumacije, smanjit ćete količinu njegove glukoze za 50% i tijelo će iz njega uzimati mnogo više ugljikohidrata, a oni će biti usmjereni na njegu mišića. Upotreba ovog trika moguća je na svim vrstama hljeba, bez obzira je li kupljen ili domaći.

Ukoliko želite recept za vrlo ukusan i mekan hljeb, s hrskavom koricom, pročitajte ga OVDJE