Naša svakodnevnica nas tjera da svaki dan pamtimo nove stvari,upoznajemo nove pojmove, ljude, događaje a u našoj memoriji je već dovoljno podataka iz našeg dosadašnjeg života.

Naravno da će se desiti da počnemo zaboravljati neke stvari .

Autor knjige “Zaboravio sam nešto i ne sećam se šta” Nelson Delis , sam je četvorostruki štampion pamćenja u SAD. Radi kao Delis trener za razvoj pamćenja u Majamiju na Floridi.
Veoma je tražen kao savjetnik u mnogim firmama ,direktori svjetski poznatih kompanija plaćaju mu lijepu satnicu od 250 dolara kako bi trenirao radnike I osoblje da poboljšaju memoriju.

Evo 3 savjeta Nelsona Delisa za bolje pamćenje:

1. Isključite telefon

Ovaj stručnjak tvrdi da je mobilni telefon pravi problem za pamćenje i koncentraciju. Zato savjetuje da se isključi mobilni telefon i da se ne posjećuju društvene mreže bar jedan saat dnevno. Toj teoriji ide u prilog I studija iz 2017. godine koja ima za rezultat da pametni telefon pogoršavaju kognitivne sposobnosti, inhibirajući procesiranje informacija u mozgu.

2. Razmišljajte u slikama

Nelson dalje savjetuje da koristimo više svojih nerava i centara za pamćenje tako što ćemo stvarati mentalnu sliku u glavi kao odraz zapamćenog predmeta. Zato se može koristiti zvuk, čulo mirisa, neko ime ili događaj sve što ima smisla ,jer naš mozak bolje pamti sliku nego riječi.

3. Proučavanje i pravljenje “palate sjećanja”

Nelson Delis kaše da treba praviti palate sjećanja kao mjesto gdje će sve te slike biti podhranjene i smještene. Na primjer, može se zamisliti neki dvorac u čije sobe, na zidove, u hodnike možete smjestati slike. Na taj način ostaju duže u našem pamćenju.

Preporučujemo